ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ / ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ / ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ


Ο Τάσος Μπουλμέτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1957 και ήρθε στην Ελλάδα το 1964. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σκηνοθεσία και Παραγωγή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εργάστηκε ακαδημαϊκά ως βοηθός καθηγητού στο ίδιο Πανεπιστήμιο και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως ελεύθερος σκηνοθέτης και παραγωγός σε τηλεοπτικές εκπομπές.


Είναι παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης της μεγάλου μήκους ταινίας «ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ», η οποία απέσπασε συνολικά 8 βραβεία στην Ελλάδα και το Χρυσό Βραβείο Ταινιών του Φανταστικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Χιούστον. Από το 1988 σκηνοθετεί διαφημιστικές ταινίες για την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα» η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, απέσπασε 8 κρατικά βραβεία και το βραβείου κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2003 καθώς επίσης και έκανε ρεκόρ εισιτηρίων ξεπερνώντας τα 1.600.000 εισιτήρια στην Ελλάδα ενώ έχει προβληθεί σε 45 χώρες στο εξωτερικό.


Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, έχει δώσει σεμινάρια και master classes σε διάφορα πανεπιστήμια , και έχει διδάξει μαθήματα εφηρμοσμένης σκηνοθεσίας σε ιδιωτικά κολλέγις στην Ελλάδα. Το 2010 εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο “ΝΟΤΙΑΣ”. η τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους είναι μια ταινία ενηλικίωσης την εποχή της μεταπολίτευσης, ενώ το 1968 είναι ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον μυθικό τελικό στο μπάσκετ που έγινε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στις 4 Απριλίου του 68 όπου η προσφυγική ΑΕΚ κέρδισε την μυθική Σλαβια Πράγας με 89-82. Ήταν το πρώτο διεθνές τρόπαιο που κατέκτησε ελληνική ομάδα σε συλλογικό επίπεδο.